Wednesday, 6 March 2013

300,000 KAUM SULUK SABAH MENYOKONG KERAJAAN SABAH DAN MALAYSIA

dari : NST ONLINE

 TERJEMAHAN (GOOGLES): -

KOTA KINABALU: THE anggaran 300,000 masyarakat tempatan Suluk di Sabah telah menjauhkan diri dari jalan yang diambil oleh pengganas dari Filipina yang menceroboh ke Kampung Tanduo di Lahad Datu.
Mereka juga menyokong tindakan yang diambil oleh pasukan keselamatan untuk menamatkan stand-off dengan Filipina bersenjata, menekankan bahawa masa yang cukup telah diberikan kepada mereka untuk menyerahkan dan kembali ke negara mereka.
"Kita mungkin dari bangsa yang sama, tetapi kita benar-benar tidak bersetuju dengan tindakan mereka menceroboh ke negeri ini, membunuh dan mencederakan anggota pasukan keselamatan," kata Abdul Erilis Ali, timbalan presiden Persatuan Kebudayaan Bajau Suluk Sabah.
Pengganas bersenjata, yang mendakwa untuk menjadi anggota Tentera Diraja Sulu, adalah dari kumpulan etnik Tausug Suluk di Mindanao, selatan Filipina.
Presiden Sabah Suluk Persatuan Kraftangan Usahawan Ruhil Sailajan berkata Suluk di Sabah adalah cintakan keamanan orang yang tidak akan mengambil apa-apa tindakan yang boleh mengancam keselamatan dan keamanan di negeri ini.
"Masyarakat Suluk di Sabah tahu bahawa apa-apa tindakan yang boleh memudaratkan kepada keamanan dan keselamatan di negeri ini akan menjejaskan ekonomi dan perniagaan kita akan menderita."
Berasal dari Filipina, banyak Suluk di Sabah datang ke negeri ini semasa era penjajahan apabila ia masih dikenali sebagai Borneo Utara British. Selepas Sabah mencapai kemerdekaan melalui Malaysia pada tahun 1963, mereka memilih untuk menjadi rakyat negara ini. Walau bagaimanapun, terdapat juga sebilangan besar yang datang ke Sabah selepas kemerdekaan untuk bekerja di sektor perladangan dan pembinaan.
Sabah Etnik Suluk Setiausaha Persatuan Zaki Harry Susanto berkata kesetiaan masyarakat Suluk tempatan di Sabah adalah untuk Yang di-Pertuan Agong dan kerajaan persekutuan dan negeri, yang diterajui oleh Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Musa Aman, masing-masing.
"Kami tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan Kesultanan Sulu  dan kita tidak akan mendapat terlibat dalam menyebabkan mereka berjuang ," katanya dalam rujukan kepada tuntutan pengganas bahawa Sabah adalah sebahagian daripada kesultanan.
Pemimpin masyarakat sebelum ini telah bertemu dengan Musa untuk mengikrarkan komitmen mereka untuk memastikan bahawa masyarakat Suluk di negeri ini menegakkan undang-undang negara.
Musa, yang merupakan  pengerusi jawatankuasa
keselamatan negeri , berkata kerajaan negeri sepenuhnya bersetuju dengan keputusan  oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk operasi menentang pengganas semalam.

No comments:

Post a Comment